Πληροφορίες

Στο νοτιοδυτικό άκρο του συμπλέγματος των Κυκλάδων βρίσκεται η Μήλος, ένα νησί απαράμμιλης ομορφιάς και φυσικού πλούτου. Με ακανόνιστο σχήμα και δαντελωτή ακτογραμμή σχηματίζει στο κέντρο του έναν μεγάλο απάνεμο κόλπο, όπου βρίσκεται το λιμάνι του νησιού, ένα από τα μεγαλύτερα και ασφαλέστερα της Μεσογείου. Ημιορεινό στο μεγαλύτερο μέρος του, το έδαφος της Μήλου καλύπτεται με χαμηλή βλάστηση και βραχώδεις σχηματισμούς, τυπικά χαρακτηριστικά του κυκλαδίτικου τοπίου. Η εντυπωσιακή μορφολογία του νησιού και η ποικιλία των ακτών του οφείλεται στην ηφαιστειογενή του προέλευση. Περιμετρικά του νησιού θα συναντήσετε δεκάδες παραλίες, λευκόχρυσες αμμουδιές, βοτσαλωτούς κόλπους και πολύχρωμα σμιλεμένα βράχια, περίτεχνα γλυπτά της φύσης, και θα απολαύσετε το μπάνιο σας στα κρυστάλλινα καταγάλανα νερά του Αιγαίου. Το έδαφος της Μήλου διαθέτει επίσης μεγάλο ορυκτό πλούτο, που συνέβαλε ιστορικά στην οικονομική ευημερία του τόπου και συνεχίζει να αξιοποιείται έως τις μέρες μας. 

Στη Μήλο έχουν βρεθεί ίχνη κατοίκησης από το 7000π.Χ. και γνωρίζουμε ότι απέκτησε από νωρίς μεγάλο πλούτο χάρις στα κοιτάσματα οψιδιανού λίθου, ορυκτού ηφαιστειακής προέλευσης που χρησίμευε για την κατασκευή όπλων και εργαλείων της εποχής. Το νησί συνέχισε να κατοικείται αδιαλλείπτως από τότε γνωρίζοντας περιόδους μεγάλης ευημερίας και καλλιτεχνικής άνθισης. Εδώ φιλοτεχνήθηκαν υπέροχα γλυπτά με διασημότερο όλων, βέβαια, την Αφροδίτη της Μήλου. Το μοναδικής ομορφιάς γλυπτό ανακαλύφθηκε το 1820 στο χωράφι ενός ντόπιου χωρικού και αποτελεί ένα από τα πιο φημισμένα εκθέματα του Μουσείου του Λούβρου στο Παρίσι.

Σήμερα οι Μήλιοι ασχολούνται με την αγροτική παραγωγή, τον τουρισμό και την εξόρυξη βιομηχανικών υλικών, που αποτελεί και την κύρια πηγή πλούτου για το νησί. Χάρις στις φυσικές ομορφιές της, η Μήλος έχει αναδειχθεί σε δημοφιλή προορισμό διακοπών και η τουριστική της υποδομή αναπτύσσεται διαρκώς. Οι επισκέπτες μαγεύονται από τις ονειρικές παραλίες, τους πάνλευκους οικισμούς με τα μικρά κυκλαδίτικα σπίτια και τα γραφικά ψαροχώρια του νησιού. Οι διακοπές στην Μήλος αποτελούν αναμφίβολα μοναδική εμπειρία, θα σας χαρίσει εικόνες που θα σας συντροφεύουν για χρόνια.

Πρόσβαση

  • Με συμβατικό Πλοίο: Η σύνδεση γίνεται από το λιμάνι του Πειραιά και αποτελεί την πιο οικονομική λύση. Υπάρχει συμβατικό καράβι με κατευθείαν σύνδεση με το λιμάνι της Μήλου, όπου το ταξίδι διαρκεί 5 ώρες, ενώ υπάρχουν και καράβια που περνάνε προηγουμένως από τα λιμάνια της Κύθνου, Σερίφου, Σίφνου και μερικές φορές και Κιμώλου, όπου σε αυτή την περίπτωση το ταξίδι διαρκεί 7-8 ώρες. Τους καλοκαιρινούς μήνες κυρίως υπάρχει συχνή σύνδεση με αρκετά κυκλαδονήσια, όπως Σύρο, Πάρο, Νάξο, Τήνο, Ίο, Σίκινο, Φολέγανδρο, Σαντορίνη, Kρήτη και Ρόδο.
  • Με Ταχύπλοο: Το ταξίδι με ταχύπλοο είναι πιο γρήγορη, αλλά και η πιο ακριβή λύση. Το ταξίδι διαρκεί από 2,5 έως 4,5 ώρες, ανάλογα με τον τύπο του ταχύπλοου και αναλόγως αν η σύνδεση γίνεται απευθείας ή διαμέσου άλλων λιμανιών.
  • Αεροπορικώς: Καθημερινά υπάρχουν 2 ή 3 πτήσεις από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος κατευθείαν προς το αεροδρόμιο της Μήλου. Η διάρκεια του ταξιδιού είναι μόλις 30 λεπτά και συνήθως η πτήση πραγματοποιείται με αεροπλάνο DH8, 37 θέσεων. Το αεροδρόμιο της Μήλου απέχει περίπου 4χλμ. από το λιμάνι του Αδάμαντα (5 λεπτά με αυτοκίνητο), αλλά δεν υπάρχουν δρομολόγια λεωφορείων προς και από το αεροδρόμιο.